Tippeligaen

Tippeligaen, eller Eliteserien som den også kalles, er Norges øverste fotballdivisjon. Selve navnevalget kommer av at den har vært sponset av Norsk Tipping siden 1991. Tippeligaen består av 16 lag som kjemper om førsteplassen. I løpet av hver sesong spiller hvert av lagene to kamper mot hver motstander, en hjemmekamp og en bortekamp og dermed spiller alle lagene 30 kamper hver – totalt 240 kamper. Sesongen varer fra mars til november.

I løpet av denne perioden blir alle kampene hver uke strategisk satt opp: det spilles en kamp på mandagene, seks kamper på onsdagene, en kamp på torsdagene og lørdagene og seks kamper på søndagene. Når sesongen er over, vil alle lagene bli rangert ut fra antall poeng de har oppnådd for hver spilte kamp. En seier gir tre poeng, blir det uavgjort får laget ett poeng og taper de gir det null. De to lagene som ligger nederst på listen, vil rykke ut av Tippeligaen og ned i 1. divisjon og vil dermed bytte plass med de to beste lagene i 1. divisjon.

Regelverket til Tippeligaen, eller Eliteserien, har opp gjennom årene blitt forandret en rekke ganger. Det som er årsaken til disse endringene av seriesystemet, var at alle lag i hele landet, uansett hvor de kom fra, skulle få muligheten til å rykke opp i divisjonen. Helt frem til 1972 kunne for eksempel ingen fotball-lag fra Nord-Norge kvalifisere seg i divisjonen, ofte fordi at laget befant seg for langt vekke til å kunne delta i sør-Norge.

Beste toppscorere

Toppscorere i Eliteserien i fotball er en liste over de aller beste målscorerne i Eliteserien, sesong for sesong. Her vil du også kunne finne mye nyttig statestikk med ulike rekorder i tillegg til en oversikt over spillerne som har scoret flest mål totalt. De fem beste toppscorerne så langt i år er:

 

  1. 1. Christian Gytkjær – Rosenborg – 19 scoringer

 

  1. 2. Mos – Aalesund – 12 scoringer

 

  1. 3. Fitim Azemi – Bodø/Glimt – 10 scoringer

 

  1. 4. Torbjørn Agdestein – Haugesund – 10 scoringer

 

  1. 5. Olivier Occéan – Odd – 9 scoringer

Odds

Er du en ihuga fottballfan som følger favorittlaget ditt i Tippeligaen i tykt og tynt? I løpet av de siste årene har Tippeligaen fått flere profiler inn og flere av de tidligere landslagsspillerne har gått gradene videre for å fortsette karrieren sin som trenere. For eksempel er det Kåre Ingebrigtsen som står bak spakene i trønderklubben Rosenborg nå. Molde fikk inn Ole Gunnar Solskjær og Kjetil Rekdal står nå bak roret i hovedstadsklubben Vålerenga. Før sesongen og under sesongen kan du spille odds på en hel haug med objekter som er tilknyttet Tippeligaen.