Hvem er best – Ronaldo eller Messi?

Bilde på Ronaldo og Messi.

Cristiano Ronaldo og Lionel Messi regnes som to av verdens beste fotballspillere. Ronaldo har tidligere spilt for Manchester United, men spiller i dag for Real Madrid og er ofte beskrevet som en arrogant person som har en tendens til å overspille på banen. I motsetning til Messi som er fremstilt som sjenert og ydmyk. Messi har spilt for den spanske klubben Barcelona i hele sin karriere.

Begge spillere har oppnådd en rekke meritter i sin karriere. De har begge scoret i to UEFA Champions League finaler og har scoret over 50 mål i èn sesong. Vi skal se nærmere på hvem av de to som har er foreløpig toppscorer i La Liga, Champions League og VM, samt hvem som har vunnet Gullballen og Gullstøvelen.

En rekke nettsider gir deg muligheten til å sette penger – odds på hvilken spiller du mener vil bli toppscorer denne sesongen, hvilke lag som ender opp med Champions League trofeet og hvem som stikker av med Gullballen.

Siden duellen mellom Leo og Christiano pleier å være tøff, er vanligvis oddsen på disse fotballstjernene jevne før sesongstart. Siden forrige sesong har man dessuten hatt en tøff utfordrer i Luis Suarez, som har gått til Barcelona og som er favoritt til å bli toppscorer i den spanske ligaen i år. Det var nettopp uruguayaneren som slo både Messi og Ronaldo i kampen om toppscorertittelen i La Liga i fjor.

La Liga – Kampen om å bli toppscorer

Primera Division, ofte kalt Liga de Fútbol Profesional eller bare La Liga er den øverste divisjon i den spanske fotball-ligaen. Helt siden 50-tallet har det stort sett vært Real Madrid og Barcelona som har dominert de to øverste plassene. Fra 1929 til i dag har Real Madrid vunnet serien 32 ganger, Barcelona 24 og Atletico Madrid 10 ganger.

Den største toppscoreren i La Liga er Lionel Messi, som har spilt 356 kamper for Barcelona siden han ble en del av A-laget i 2004. Per 29 oktober 2016 har han scoret 319 mål totalt i serien. På andreplass er Cristiano Ronaldo, som har scoret 265 mål for Real Madrid. Han gikk fra Manchester United til Real Madrid i 2009 og har siden spilt 243 kamper. På tredjeplass har vi Athletic Bilbao spilleren Telmo Zarra med 251 mål fra sin storhetstid fra 1940 til 1955.

Messi aksjon.

Bilde 1: Messi har scoret enda et mål for Barcelona

VM – Kampen om å bli toppscorer

Verdensmesterskapet i fotball arrangeres hvert fjerde år av FIFA og er et av verdens største og mest populære idrettsarrangement. Over 2,300 mål har blitt scoret gjennom de 20 verdensmesterskapene som har vært arrangert, ekskludert straffemål etter fulltid, og over 1,200 spillere har scoret.

Det er svært tett mellom de 5 toppscorerne i VM, hvor det er kun ett mål som skiller hver av plasseringene. Den tyske spilleren Miroslav Klose ligger på toppen av rangeringen med sine 16 mål på 25 kamper. Klose valgte å legge fotballskoene på hyllen etter sesongen 2015/2016.  Tett bak følger brasilianeren Ronaldo med 15 mål på 19 kamper som trakk seg tilbake i 2011. Bak Ronaldo følger tre spillere som hadde sin glanstid fra 1958 til 1974. Gerd Muller scoret 14 mål på 13 kamper for Vest-Tyskland, Just Fontaine scoret 13 mål på seks kamper for Frankrike og Pele 12 mål på 15 kamper for Brasil.

Champions League – Kampen om å bli toppscorer

UEFA Champions League er også kjent som Mesterligaen, er en årlig europeisk fotballturnering som holdes av UEFA. Klubber som plasserer seg høyt nok i sine nasjonale ligaer får delta i turneringen. 22 av de 32 deltakende klubbene er automatisk kvalifisert til gruppespillet, mens de resterende må gjennomgå en kvalifiseringsrunde.

Cristiano Ronaldo er per 2 november 2016 toppscoreren i Champions League med sine 95 mål på 131 kamper. Dette er kun 5 mål mer enn Lionel Messi på andreplass. Ronaldo har deltatt i ligaen både med Real Madrid og Manchester United, mens Messi har spilt 109 kamper for Barcelona fra 2005 til i dag. På tredjeplass følger den spanske spilleren Raul, med sine 71 mål på 142 kamper for Real Madrid og Schalke 04 før han la opp etter 2015 sesongen.

Ronadlo firer mot Wolfsburg

Bilde 2: Ronaldo feirer sitt andre mål i hat-trick mot Wolfsburg i kvartfinalen i Champions League

Kampen om Gullballen

Gullballen er en pris som årlig deles ut av FIFA til verdens beste fotballspiller. Fra opprettelsen i 1956 til 2009 ble Gullballen delt ut av det franske fotballbladet France Football. Fra en liste på 50 spillere ble vinneren ble stemt frem av 96 fotballjournalister fra hele kloden. Prisen fikk etterhvert status som den høyeste individuelle utmerkelsen en fotballspiller fra Europa kunne få. Frem til 1994 var det kun spillere med europeisk nasjonalitet som kunne vinne, men fra 1995 kunne også spillere fra andre verdensdeler vinne så fremt de spilte for en Europeisk klubb. I 2010 ble Gullballen slått sammen med ‘FIFA World Player of the Year’, og vinneren ble stemt frem av både landslagskapteiner, trenere og journalister.

Lionel Messi har vunnet gullballen hele fem ganger, og Johan Cruijff, Michel Platini, Marco van Basten og Cristiano Ronaldo følger med tre Gullballer hver.

Messi og Guldball

Bilde 3: Messi poserer med en av sine fem Gullballer

Kampen om Gullstøvelen

Gullstøvelen, også kjent som ‘The European Golden Shoe’, er en pris som deles ut til liga toppscoreren fra den beste divisjonen til hver nasjonale liga i Europa.

Cristiano Ronaldo er den eneste spilleren som har vunnet prisen fire ganger. Fra 2008 til 2015 vant han en gang med Manchester United og tre ganger med Real Madrid. Lionel Messi har vunnet Gullstøvelen tre ganger med Barcelona, og er den første spilleren som scoret 50 mål på en sesong (2011-12).

Lønnskampen

To av verdens to beste fotballspillere, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo spiller henholdsvis for Barcelona og Real Madrid. Ronaldo har vært i Real Madrid stallen siden 2009 hvor han gikk fra Manchester United for en svimlende overgangssum på 832 millioner kroner. Dette var den gangen den dyreste overgangen noen sinne. I dag har Ronaldo en årslønn på 32 millioner euro (omtrent 290 millioner kroner) og en eventuell overgang er verdsatt til 110 millioner euro (1 billion kroner) av Transfermarkt. Kontrakten til Ronaldo fornyes den andre uken i november 2016.

Lionel Messi har tilbrakt hele sin karriere i Barcelona. Den kjente fotballspilleren flyttet fra Argentina til Barcelona som 13 åring da klubben sa seg villig til å betale for medisinsk behandling av diagnosen ‘veksthormonmangel’. Messi har en årslønn i Barcelona på 40 millioner euro (omtrent 360 millioner kroner) og en eventuell overgang er verdsatt til 120 millioner euro (1.1 billion kroner) av Transfermarkt.

Hvem er best – Ronaldo eller Messi?